Her har vi samlet viktig informasjon om:

Hvordan forebygge smitte? Hvem kan møte på skolen? Hvem kan ikke møte på skolen? God hygiene. Godt renhold. Redusert kontakt mellom personer.

Gode vaner som forebygger smitte

• Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
  • Hold minst en meters avstand til andre.
  • Hoste inn i et papirlommetørkle som du kaster. Deretter må du vaske deg på hendene.
  • Hvis du ikke har et papirlommetørkle, bør du hoste i albukroken slik at du ikke sprer dråper ut i lufta.
  • Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.
  • Du kan også bruke et desinfeksjonsmiddel som inneholder alkohol, hvis du ikke har såpe og vann tilgjengelig.
  • Finn alternativer til håndhilsing og klemming.

Elever og ansatte skal komme på skolen

• Når de ikke har symptomer på sykdom.
  • Ved gjennomgått luftveisinfeksjon kan ungdommer og ansatte komme tilbake etter at de har vært symptomfrie i 1 døgn.
  • Hvis en i husstanden har symptomer på luftveisinfeksjon, men ikke bekreftet covid-19, skal eleven og den ansatte møte på skolen som normalt. Disse skal imidlertid gå hjem fra skolen dersom de får symptomer (se under).
  • Elever og ansatte med typiske symptomer på pollenallergi (kjent pollenallergi, rennende nese med klart nesesekret, rennende/kløende øyne) kan møte på skolen.

Hvis en i husstanden har symptomer på luftveisinfeksjon, men ikke bekreftet covid-19, skal eleven/den ansatte møte på skolen som normalt. Disse skal imidlertid gå hjem fra skolen dersom de får symptomer, som nevnt under.

Elever og ansatte som ikke skal komme på skolen

• Elever og ansatte skal selv med milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse, ikke møte på skolen. De skal holde seg hjemme til de har vært symptomfrie i 1 døgn.
  • Elever eller ansatte som har bekreftet covid-19: Skal være i isolasjon. Det er helsetjenesten som beslutter hvem som skal være i isolasjon og hvor lenge, etter råd gitt av Folkehelseinstituttet (se www.fhi.no). Retningslinjer til forskrift er gitt av Helsedirektoratet.
  • Elever eller ansatte som er nærkontakter/husstandsmedlem til en person med bekreftet covid-19: Skal være i karantene. Det er helsetjenesten som beslutter hvem som skal være i karantene og hvor lenge, etter råd gitt av Folkehelseinstituttet (se www.fhi.no). Retningslinjer til forskrift er gitt av Helsedirektoratet.

Dersom en elev blir syk i løpet av skoledagen, skal han eller hun dra hjem. Eleven bør ikke benytte offentlig transport, men bli hentet på skolen. Elevene skal vente på eget rom eller ute der det ikke er andre. Dette gjelder også for ansatte. Det er egne rutiner for rengjøring av rom der det har vært syke personer.

Vi henviser til helsemyndighetenes råd, for eksempel fhi.no når det gjelder elever med kronisk sykdom.

God hygiene

God hånd- og hostehygiene reduserer smitte ved alle luftveisinfeksjoner, også smitte med covid-19. Elever og ansatte bør ikke bruke håndsmykker og ringer.

Elever og ansatte skal vaske hender (grundig i minst 20 sekunder):

• Før man drar hjemmefra og når man kommer hjem
  • Når man kommer til skolen
  • Etter hosting/nysing
  • Etter toalettbesøk
  • Før og etter måltider
  • Etter man kommer inn fra uteaktivitet
  • Etter kontakt med dyr
  • Ved synlig skitne hender

Alternativer til håndvask:

• Viruset er følsomt for alkohol, og alkoholbasert desinfeksjon (håndsprit) er et alternativ hvis ikke håndvaskmuligheter er tilgjengelig.
  • Hånddesinfeksjon plasseres på steder der det ikke er håndvaskmuligheter (for eksempel ved hovedinngangen).
  • Alkoholbasert desinfeksjon er lite effektivt ved synlig skitne hender, da bør håndvask utføres.
  • Alkoholbasert desinfeksjon kan være egnet ved undervisning utendørs, etter at skitne hender først er rengjort med våtservietter.

Hostehygiene

• Det anbefales å ha tørkepapir lett tilgjengelig til bruk for elever/ansatte. Har man ikke det tilgjengelig, anbefales det å bruke albuekroken når en hoster eller nyser.
  • Unngå å røre ved ansiktet eller øynene.

Godt renhold

Det er etablert forsterket renhold på skolen på alle utsatte områder, for eksempel blir pulter og utstyr, dørhåndtak, trappegelendre med mer rengjort minimum daglig. Toalettrom blir rengjort 2 – 4 ganger daglig.

Redusert kontakt mellom personer

Redusert kontakt med andre vil minske risiko for smitte fra personer som ikke vet at de er smittsomme.

Fysisk kontakt:

• Håndhilsning og klemming skal unngås.
  • Unngå å stå eller sitte tett, og hold minst én meters avstand fra hverandre.
  • Alle må ta et ansvar for at større samlinger skal unngås. Vi vil fordele friminutt for ulike klasser. Elevene skal holde minst én meters avstand i alle situasjoner, også ute i friminuttene.
  • Friminutt – til ulike tider – skal holdes ute eller på verkstedet/klasserommet ved dårlig vær. Elevene skal ikke oppholde seg i ganger og på fellesarealer unødvendig.
  • Yrkesfagene som har inngang til verksteder direkte fra skolegården bruker disse etter avtale med faglærer.
  • Der det er mulig deles elevene i mindre grupper.

Begrense deling av mat og gjenstander:

• Elevene må ha med egen mat og drikke. Kantinen er stengt inntil videre.
  • Elevene skal ikke dele mat og drikke.
  • Begrens deling av for eksempel skrivesaker, arbeidsverktøy, pc og lignende. Vi har rutiner for rengjøring av arbeidsverktøy.
  • Skolebøker kan fraktes mellom skolen og hjemmet, men bør ikke deles mellom elever.